Terug naar Bekend volk

Barbara Dex


Barbara Dex droeg in 1993 bij haar deelname aan het Eurovisie Songfestival een zelfgemaakte jurk. Misschien was het van dichtbij bekeken een mooi ontwerp, maar op het scherm kwam het kledingstuk over als een soort van zwarte tent. Mogelijks probeerde de zangeres zo enigszins haar volslanke vormen te verdoezelen. En het was niet alleen het jurkje. De hele présence straalde een gebrek aan zelfvertrouwen over haar uiterlijk uit. En dat terwijl ze best een aardig snoetje had.

 

De volgende jaren hoorde ik nu en dan wel eens een liedje van Barbara op de radio, maar ik zag haar zelden op tv of in magazines. Dat was niet te wijten aan een gebrek aan interesse in de figuur Barbara Dex, en had ook niets met het zwarte jurkje te maken: In die periode keek ik gewoon weinig tv en las ik ook niet veel week- en maandbladen.

 

Een half uurtje geleden - toen ik op zoek was naar de volgende Bekende Mens om een stukje op deze website aan te wijden - herinnerde ik me opeens dat ik ergens in de wachtzaal van de oogarts (het hoeft niet altijd de tandarts te zijn, nietwaar) in koeien van letters boven een artikel had zien staan:  "Barbara Dex 10 kilo vermagerd". Ik ging aan het googelen en was stomverbaasd. Toen ik de eerste foto's bekeek dacht ik dat het om een naamgenote moest gaan. Maar neen: de knappe stoot die verspreid over een paar tientallen plaatjes (Google Afbeeldingen) het scherm vulde - telkens met een andere haarsnit - was wel degelijk de Barbara Dex die aan het Eurovisie Songfestival had deelgenomen. Het lelijke eendje van weleer (excuseer me dat ik het zo stel) is getransformeerd in een prachtige zwaan. Op één bepaalde foto van de Nacht van Exclusief 2012 is ze zelfs ronduit sexy te noemen.

 

Barbara heeft haar gewichtsverlies te danken aan een maagband. Deze methode krijgt tamelijk veel kritiek. Maar zijzelf is heel tevreden over haar beslissing er één te laten steken. En ik kan haar geen ongelijk geven: als haar gewicht haar zoveel hinderde, en als ze er na het volgen van talloze diëten nog niet in geslaagd was om slank te blijven, waarom dan niet kiezen voor dit - tamelijk drastische - hulpmiddel? Trouwens, vergis u niet: een maagband is geen wondermiddel. Sommigen slagen er nog in om veel te zwaar te blijven nadat ze er één hebben laten steken.

 

Een metamorfose zoals degene die Barbara Dex heeft ondergaan zal volgens mij tal van zwaarlijvige vrouwen motiveren om nu toch echt iets aan dat overgewicht te gaan doen. Is het immers niet zo dat de meesten er toch heimelijk van dromen om goedkeurende blikken op te wekken bij de leden van het andere (en in een aantal gevallen van hetzelfde) geslacht?